ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 10 ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΤΡΕΞΙΜΟ

Η ιδέα του αγώνα ξεκίνησε το 2010. Στόχος ήταν η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μάνης και την άγνωστη αυτή πλευρά του Ταϋγέτου. Το όραμα, λοιπόν, ανήκει στην ομάδα του καταστήματος 2407 Mountain Activities, το οποίο εδρεύει στην Καρδαμύλη και ανέλαβε την υλοποίηση του. Η πρόσκληση του Νίκου Κωστόπουλου να αναλάβει την Τεχνική Διεύθυνση είχε σαν αποτέλεσμα τη σύνδεση μερικών από τα ομορφότερα μονοπάτια της περιοχής ενώ μέχρι σήμερα δε σταματάμε να εξερευνούμε την περιοχή προσθέτοντας στη διαδρομή οποιοδήποτε στοιχείο πιστεύουμε ότι θα ανεβάσει την αισθητική και το ενδιαφέρον για τους συμμετέχοντες.

Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε αμέσως το εγχείρημα υποστηρίζοντας με όλες της τις δυνάμεις την εκδήλωση με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αισθάνεται σαν το σπίτι του και να περιμένει με χαρά την επόμενη φορά!

Από την πρώτη κιόλας διοργάνωση υπήρξε μια καινοτομία, η οποία είχε να κάνει με την προσθήκη ενός αγώνα κάθετης ανάβασης (VerticalSpeed) μήκους 650 μέτρων και 150 μέτρων κάθετης υψομετρικής την προηγουμένη ημέρα από τον κυρίως αγώνα της διοργάνωσης, ο οποίος κάλυπτε με την σειρά του 36 χιλιόμετρα και 2.100 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Ο μικρός αγώνας αν και πολύ μικρής διάρκειας (περίπου 4’ για τους πρώτους αθλητές) έχει πολύ μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα αφού το άθροισμα των βαθμών θέσης από τους δύο αγώνες βγάζει το μεγάλο νικητή του Taygetos Challenge.To σήμα κατατεθέν του μεγάλου αγώνα, αλλά και σημείο έντονης συζήτησης μετά την διεξαγωγή του, αποτέλεσε η περίφημη “κουδούνα”, ένα ανεβοκατέβασμα όπου οι αθλητές για να επιβεβαιώσουν την ανάβαση έπρεπε να χτυπήσουν μία μεγάλη κουδούνα πριν ξεκινήσουν την πολύ τεχνική κατάβαση. Όλα αυτά  σε ένα πολύ ιδιαίτερο, πέτρινο πεδίο,με έντονη κλίση, το οποίο δοκίμαζε τις αντοχές και την τεχνική των συμμετεχόντων, ενώτους αντάμειβε με τηνεκπληκτική θέα στο πέλαγος και την πανέμορφη πεδιάδα της Καρδαμύλης.

Την επόμενη χρονιά (2011), η διαδρομή του μεγάλου αγώνα άλλαξε, μικραίνοντας λίγο σε μήκος, μεγαλώνοντας όμως σε υψομετρική, ενώ αντικαταστάθηκαν κάποια κομμάτια ασφάλτου με μονοπάτια, τονίζοντας έτσι τον ορεινό χαρακτήρα του αγώνα. Η περιβόητη “κουδούνα”, παρέμεινε στη θέση της, δοκιμάζοντας τις φυσικές και ψυχικές δυνάμεις των αθλητών για μια ακόμη χρονιά. Ταυτόχρονα προστέθηκε μια μικρότερη διαδρομή 19 χιλιομέτρων, για τους αθλητές που δεν ήθελαν να μπουν στην “πρόκληση” του μεγάλου αγώνα, ενώ το Vertical Speed παρέμεινε στο πρόγραμμα ανεβάζοντας την αδρεναλίνη – αλλά και το γαλακτικό – των αθλητών ενώ πρόσφερε εντυπωσιακές εικόνες στους θεατές.

Το 2012 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για τον αγώνα και την περιοχή, αφού το AdvancedWeek της Salomon διεξήχθη στην Καρδαμύλη, με όλα τα αστέρια της διεθνούς ομάδας της εταιρείας να δίνουν το παρόν και να συμμετέχουν αγωνιστικά στους αγώνες του διημέρου. Το γεγονός μας έδωσε τη δυνατότητα να τους κάνουμε πρεσβευτές της ομορφιάς της πατρίδας μας, αφού όλοι έφυγαν από την Καρδαμύλη κυριολεκτικά μαγεμένοι ενώ εμείς με τη σειρά μας είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε επί ελληνικού εδάφους μερικούς από τους καλύτερους αθλητές του είδους και σίγουρα μάθαμε πολλά από αυτήν τη συνεύρεση.

Στους ήδη υπάρχοντες τρείς αγώνες προστέθηκε και ένας μικρότερος 4 χιλιομέτρων – ουσιαστικά ένας κύκλος της Καρδαμύλης – ώστε να καλυφθεί κάθε γούστο. Ο αγώνας σημαδεύτηκε από ένα δυσάρεστο γεγονός, τον θάνατο του Άγγλου αθλητή JohnLawton, ο οποίος χάνοντας τη διαδρομή, απομακρύνθηκε τόσο πολύ που παρά τις τιτάνιες προσπάθειες διοργάνωσης και όλων των φορέων διάσωσης, δεν βρέθηκε παρά μήνες αργότερα.

Το 2013, η τετράδα των αγώνων παραμένει (37, 20, 4 χιλιόμετρα και Vertical Speed), αλλά γίνονται ουσιαστικές αλλαγές στη μεγάλη διαδρομή μετην προσθήκη ενός καταπληκτικού μονοπατιού. Σε μία από τις εξορμήσεις μας στην περιοχή είχαμε την τύχη να βρούμε ένα πολύ παλιό μονοπάτι, το οποίο διασχίζει μία περιοχή η οποία ονομάζεται Ντουμπίτσια και έχει αναδειχθεί σε καταφύγιο της άγριας ζωής. Με πολύ δουλειά ώστε να ανοίξει και πάλι το μονοπάτι ανεβάσαμε κατά πολύ την αισθητική αξία της διαδρομής αφού οι συνεχείς εναλλαγές και η ποικιλία των τοπίων που περνάει ο αγώνας είναι μοναδική. Η περίφημη κουδούνα, για  την οποία είχαμε ακούσει από τα πιο θετικά έως τα πιο αρνητικά σχόλια, αφαιρέθηκε γιατί η διαδρομή με την προσθήκη και του νέου κομματιού θα ξέφευγε σε μήκος και υψομετρική ανεβάζοντας κατά πολύ το βαθμό δυσκολίας. Στη θέση της μπήκε η ανάβαση στην καμπάνα, στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου ώστε να μας θυμίζει το ιδιαίτερο πέτρωμα της περιοχής, η οποία όμως είναι πολύ μικρότερη σε μήκος και υψομετρική σε σχέση με αυτό της κουδούνας.

Το 2014 ο αγώνας ονομάζεται Taygetos Challenge by Salomon έχοντας έτσι την αμέριστη υποστήριξη της εταιρείας. Επίσης εντάσσεται στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Skyrunning όπου κάθε χρόνο πλέον είναι ο πρώτος του αγώνας.

Το 2015 νέοι μεγάλοι χορηγοί όπως το RunnerStore και η Λουξ δίνουν τη δυνατότητα στην ουσιαστική αναβάθμιση του αγώνα αυξάνοντας τις παροχές προς τους συμμετέχοντες.

Το 2016 η αργία της 25ης Μαρτίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τριήμερο και η ανάγκη του ανθρώπου της πόλης να έρθει σε επαφή με τη φύση, να ξεφύγει από κάθε τι τεχνητά φτιαγμένο, να λασπωθεί, να γρατζουνιστεί και μέσα από αυτήν τη διαδικασία να ξαναγίνει, έστω για λίγο, μικρό παιδί ίσως να είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Οι επόμενες 2 χρονιές, 2017 & 2018, συνεχίζουν την παράδοση του Taygetos Challenge, με το ίδιο πάθος και ολοένα περισσότερες συμμετοχές.

Ερχόμαστε στη 10η πλέον χρονιά, το 2019. Επετειακή διοργάνωση. Ήταν ένας αγώνας- γιορτή που φιλοξένησε το μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων έως τώρα, με συμμετοχές που έφτασαν τα 593 άτομα! Οι χορηγοί μας, οι εθελοντές και η ομάδα που πλαισιώνει τη διοργάνωση του αγώνα έχουν διαμορφώσει πλέον έναν αγώνα ισάξιο των ευρωπαϊκών & διεθνών αγώνων τρεξίματος.